Schrijfretraite

 

'De wind van de dageraad
vertelt je geheimen
ga niet weer slapen
je moet vragen om wat je werkelijk
nodig hebt
ga niet weer slapen'

Jalal al-din Rumi

 

Een schrijfretraite is een meerdaagse toevlucht op een rustige plek. Hier kun je ongestoord schrijven en werken aan je schrijfproject, een boek of een autobiografie.

Creatief schrijfwerk vraagt veel focus en aandacht. In ons dagelijks leven worden we voortdurend afgeleid, misschien herken je dit… Er zijn zoveel andere bezigheden en verplichtingen die je kunnen weerhouden om met je schrijfwerk bezig te zijn. Wil je een schrijfproject echt kunnen afronden, dan vraagt dat discipline, rust en inspiratie.

Het is ideaal om het schrijven tijdens een retraite te doen. Niemand die je stoort, je werkt op een stille plek en blijft in verbinding met jezelf. Zodat de creativiteit kan stromen en er een flow ontstaat. Hoe fijn is dat.

Ik heb zelf veel retraites gedaan: schrijfretraites, Boeddhistische retraites, soloretraites. Daaruit zijn uiteindelijk twee boeken voortgekomen. Door in stilte en rust te zijn kwam ik tot daadwerkelijk schrijven. Dat gaf mij een diepe bevrediging en uiteindelijk ook resultaat!

 

Voor wie?

Werk je aan een manuscript of ben je met een schrijfproject bezig? Dan is een schrijfretraite
dé manier om vooruitgang te boeken. Zo creëer je rust en ruimte voor jezelf en een zee van tijd om met je schrijfwerk bezig te zijn. Vooral wanneer deze retraite individueel is.

Hoe lang?

Een schrijfretraite duurt meestal drie tot vijf dagen. In deze tijdspanne kun je ervaren wat het betekent om eerst een aanloop te nemen, in stilte te werken, concrete resultaten te zien en nieuwe inspiratie op te doen. Heb je meer retraite-ervaring, dan kun je besluiten een langere retraite-tijd in te plannen.

Waar?

Dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Het is soms mogelijk om thuis je schrijfretraite te organiseren, mits je duidelijke afspraken maakt met jezelf en je omgeving.

Ook is het mogelijk onderdak te vinden in een schrijfhuisje of klooster.

Verder kan het gebeuren dat je tijdelijk de woonruimte van iemand mag gebruiken.

Ik denk graag met je mee! Ik heb concrete tips, waarbij
we kijken wat het beste bij jouw situatie past.

Support

Ik ondersteun jou bij een schrijfretraite met verschillende sessies, het bespreken van jouw schrijfplan, het maken van een dagschema, een retraite-reader en elke dag een contactmoment.
Uiteindelijk bepaal jij zelf welke ondersteuning je wel of niet kunt gebruiken.

Samen gaan we op pad, op een manier die bij jou past en in jouw eigen tempo.

Je bent van harte welkom!


Klik hier voor uitgebreide informatie: Programma 

 

*************************************************************

 

''Ik kijk terug op drie dagen die zowel heel stil als heel intensief waren. Ik ben blij dat ik zo heb kunnen ervaren dat de stilte ook in mij huist, dat ik heb ervaren dat ik het goed had met mezelf en genoot van kleine dingen. Dat stemmingen, angsten, nare dromen, etc. bestaan, maar dat ik dat niet ben.
In de stilte ligt de ruimte daaromheen. Heel veel dank dat je me hebt uitgenodigd en aangemoedigd".
(Yvon, deelnemer programma)

"Na jaren van verlangen naar een retraite heb ik mij dit jaar hierop getrakteerd. Om mijn retraite geen vakantie te laten zijn, maar een tijd van bezinning en reflectie, heb ik contact gezocht met Cecilia voor de Solo-schrijfretraite.
Cecilia heeft voor mij een aantal mooie schrijfopdrachten voorbereid, die ik tijdens mijn retraite heb gebruikt. De teksten hebben mij zeker geholpen om mijn retraite handen en voeten te geven. Ook was het fijn om hierover nog van gedachten te wisselen in het voor- en natraject.
Het hele proces van bezinning en reflectie hebben mij energie gegeven om ook nieuwe paden te bewandelen. Dankjewel Cecilia, voor jouw aandacht en betrokkenheid, jouw vragen en luisterend oor". (Owen Vergeer)

 

"Eind 2018 besloot ik een 3-daagse retraite te hebben met ondersteuning van Cecilia. Ik kreeg daarnaast een map met daarin schrijfopdrachten voor mijn Solo-retraite. De schrijfoefeningen zijn fijn. Ze werpen een helder licht op wat 'Is'. Ver-diepend, aanvullend en inspirerend! Heel prettig! Ik was er erg blij mee." (Anita Tesselaar)

 

"Ik vond het een fijne plek om te zijn. Cecilia geeft alle ruimte voor stilte. De stilte die zo waardevol is om je gedachten en emoties echt te '' horen'. Ik heb door de begeleiding vertrouwen gekregen dat ik mijn schrijfproject daadwerkelijk af ga ronden met een resultaat om oprecht trots op te zijn" (Lynn)

 

  

Waar je ook bent, je wandelt op heilige weg!


 

 

 

 

Cecilia Zengerink ©  Alle rechten voorbehouden. Copyright foto's © Peter Walhof.